fbpx
 

Bedrijfshypotheken

Hollink-Beeldmerk
Bedrijfspand kopen

Looptijd en soorten

Een bedrijfshypotheek heeft doorgaans een looptijd van 5 tot 20 jaar. Gedurende deze periode betaal je zowel rente als aflossing. Voor verbouwingen is de looptijd meestal rond de 10 jaar. De precieze duur hangt ook af van de afschrijvingstermijnen van je investering. Onze financieel adviseurs kunnen je hierbij helpen en je voorzien van passend advies.

 

Annuïteiten- of lineaire hypotheek
Bij een bedrijfshypotheek zijn de meest gebruikte vormen de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek:

 

Annuïteitenhypotheek: Hierbij blijft het maandelijkse bedrag voor rente en aflossing gelijk gedurende de looptijd van de lening.

 

Lineaire hypotheek: Bij deze vorm blijft het maandelijkse aflossingsbedrag gelijk, terwijl de rentelasten dalen. Hierdoor dalen ook je maandlasten na verloop van tijd.

Rente, eigen inleg en kosten

De rente van een bedrijfshypotheek bestaat uit een basisrente en een risico-opslag. De risico-opslag wordt bepaald door je specifieke bedrijfsomstandigheden en kan hoger zijn dan bij een particuliere hypotheek. Dit komt doordat hypotheekverstrekkers je indelen in een risicocategorie op basis van factoren zoals je ondernemerservaring, de leeftijd van je bedrijf en je financiële buffer. Een goedlopend, gevestigd bedrijf betaalt doorgaans minder rente dan een startende onderneming.

 

Eigen inleg bij een bedrijfshypotheek
Banken financieren meestal maximaal 70% van de marktwaarde van een bedrijfspand. Dit betekent dat je eigen geld moet inbrengen. Voor een pand van €500.000 moet je dan bijvoorbeeld zelf €150.000 inleggen. Onder bepaalde voorwaarden is financiering tot 90% van de marktwaarde mogelijk. Wij kunnen adviseren bij financieren tot €2 miljoen voor een bedrijfspand.

 

Extra kostenposten
Bij de aankoop van een bedrijfspand komen er naast de aankoopprijs ook eenmalige en jaarlijkse kosten kijken. Denk aan taxatiekosten, overdrachtsbelasting en notariskosten. Daarnaast zijn er jaarlijks terugkerende kosten zoals onroerendezaakbelasting, opstalverzekering en onderhoudskosten. Het is belangrijk om met deze kostenposten rekening te houden voordat je een bedrijfshypotheek afsluit.

Hypotheek meeverhuizen - Onafhankelijk advies
Hollink

Overwaarde gebruiken voor verduurzamen of verbouwen

Ben je reeds in het bezit van een bedrijfspand met overwaarde? Dan kan het opnemen van de overwaarde van het bedrijfspand een slimme manier zijn om een financiering te verkrijgen voor het verduurzamen of verbouwen van het pand. Door de overwaarde te benutten, kun je investeren in energiezuinige aanpassingen of verbeteringen aan het pand, wat niet alleen de waarde ervan verhoogt, maar ook bijdraagt aan een duurzamere bedrijfsvoering. Het benutten van de overwaarde kan een effectieve strategie zijn om groene initiatieven te ondersteunen en tegelijkertijd de uitstraling en functionaliteit van het bedrijfspand te verbeteren. Het is wel belangrijk om zorgvuldig te plannen en te berekenen hoeveel overwaarde je nodig hebt en hoe je deze middelen het beste kunt inzetten voor het gewenste resultaat.

“Doen wat je belooft.”

Dat in combinatie met onze Twentse nuchterheid verzekert jou ervan dat de zaken

die jij ons toevertrouwt tot in de puntjes wordt geregeld!