fbpx
Bedrijfspand kopen

Bedrijfshypotheek afsluiten: Dit moet je weten

Ben je van plan een bedrijfspand te kopen of te verbouwen? Dan kan een bedrijfshypotheek de oplossing zijn. Bij Hollink Financieel Advies helpen we je graag om de juiste keuzes te maken bij het afsluiten van een bedrijfshypotheek. Hieronder lees je de belangrijkste punten om rekening mee te houden.

Looptijd van de bedrijfshypotheek
Een bedrijfshypotheek heeft doorgaans een looptijd van 5 tot 20 jaar. Gedurende deze periode betaal je zowel rente als aflossing. Voor verbouwingen is de looptijd meestal rond de 10 jaar. De precieze duur hangt ook af van de afschrijvingstermijnen van je investering. Onze financieel adviseurs kunnen je hierbij helpen en je voorzien van passend advies.

Annuïteiten- of lineaire hypotheek
Bij een bedrijfshypotheek zijn de meest gebruikte vormen de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek:

Annuïteitenhypotheek: Hierbij blijft het maandelijkse bedrag voor rente en aflossing gelijk gedurende de looptijd van de lening.

Lineaire hypotheek: Bij deze vorm blijft het maandelijkse aflossingsbedrag gelijk, terwijl de rentelasten dalen. Hierdoor dalen ook je maandlasten na verloop van tijd.

Rente bij bedrijfshypotheek
De rente van een bedrijfshypotheek bestaat uit een basisrente en een risico-opslag. De risico-opslag wordt bepaald door je specifieke bedrijfsomstandigheden en kan hoger zijn dan bij een particuliere hypotheek. Dit komt doordat hypotheekverstrekkers je indelen in een risicocategorie op basis van factoren zoals je ondernemerservaring, de leeftijd van je bedrijf en je financiële buffer. Een goedlopend, gevestigd bedrijf betaalt doorgaans minder rente dan een startende onderneming.

Eigen inleg bij een bedrijfshypotheek
Banken financieren meestal maximaal 70% van de marktwaarde van een bedrijfspand. Dit betekent dat je eigen geld moet inbrengen. Voor een pand van €500.000 moet je dan bijvoorbeeld zelf €150.000 inleggen. Onder bepaalde voorwaarden is financiering tot 90% van de marktwaarde mogelijk. Wij kunnen adviseren bij financieren tot €2 miljoen voor een bedrijfspand.

Extra kostenposten
Bij de aankoop van een bedrijfspand komen er naast de aankoopprijs ook eenmalige en jaarlijkse kosten kijken. Denk aan taxatiekosten, overdrachtsbelasting en notariskosten. Daarnaast zijn er jaarlijks terugkerende kosten zoals onroerendezaakbelasting, opstalverzekering en onderhoudskosten. Het is belangrijk om met deze kostenposten rekening te houden voordat je een bedrijfshypotheek afsluit.

Overwaarde gebruiken voor verduurzamen of verbouwen
Ben je reeds in het bezit van een bedrijfspand met overwaarde? Dan kan het opnemen van de overwaarde van het bedrijfspand een slimme manier zijn om een financiering te verkrijgen voor het verduurzamen of verbouwen van het pand. Door de overwaarde te benutten, kun je investeren in energiezuinige aanpassingen of verbeteringen aan het pand, wat niet alleen de waarde ervan verhoogt, maar ook bijdraagt aan een duurzamere bedrijfsvoering. Het benutten van de overwaarde kan een effectieve strategie zijn om groene initiatieven te ondersteunen en tegelijkertijd de uitstraling en functionaliteit van het bedrijfspand te verbeteren. Het is wel belangrijk om zorgvuldig te plannen en te berekenen hoeveel overwaarde je nodig hebt en hoe je deze middelen het beste kunt inzetten voor het gewenste resultaat.

Bij Hollink Financieel Advies begrijpen we dat het afsluiten of oversluiten van een bedrijfshypotheek complex kan zijn. Wij staan klaar om je te begeleiden bij elke stap van dit proces, zodat je met vertrouwen de juiste financiële beslissingen kunt nemen. Neem contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken met een van onze adviseurs; tel. 053 7400110 / mail info@martinhollink.nl